Remiremont

In de geschiedenis van Remiremont is sprake van een berg (Mont) waarop een jonge edelman Romaric in 620 twee kloosters stichtte die boven de donkere bossen uitstaken. Het vrouwenklooster werd later het vermaarde kapittel van de Dames de Remiremont, dat bekend stond om zijn bijzonder mondaine rekrutering.

Tegenwoordig is het in de straten van Remiremont leuk slenteren tussen de booggewelven, de bloemen en de sporen van de rijke abdissen uit het verleden. De vele terrassen nodigen uit voor een hapje of een drankje.

Op de Place des Dames, het kloppend hart van Remiremont, bevinden zich het Paleis van de Abdissen en de prachtige 17e en 18e eeuwse huizen van de kloosteroversten. Ook is het Maison-Musee Charles Friry hier gelegen. Naast etsen van Rembrand is de Lierspeler met tas van Georges de la Tour het hoogtepunt van dit charmante museum.

De abdijkerk van Remiremont is voor het grootste deel Gotisch. Speciale aandacht verdienen de 17de-eeuwse, marmeren decoraties in het koor waar een monumentaal retabel staat dat ontworpen werd om reliekschrijnen uit te stallen. Het standbeeld van Notre-Dame-du-Tresor in de rechterkapel dateert uit de 11de eeuw. Onder het koor bevindt zich een 11de-eeuwse crypte met prachtige fresco’s.